MeriSet - Itäisen Suomenlahden Risteilyt

Saaristoristeilyt yritys- ja yksityistilaisuuksiin

Saaristosta huokuva tunnelma on itse koettava.

On omin silmin nähtävä Itäisen Suomenlahden kauneimmat saaristoreitit.

Vanhat idylliset kalastajakylät antavat häivähdyksen nostalgisesta saaristolaiselämästä.

Itäisen Suomenlahden kansallispuiston alueet tekevät tulijaansa lähtemättömän vaikutuksen.

Ohessa muutamia ehdotuksia saarikohteeksi. 

Itäiseltä Suomenlahdelta löytyy paljon lisää hienoja kohteita, kerromme mielellämme lisää.

 

Tammion kalastajakylä

Tammion vanha kalastajakylä on kuin hetki vanhaa Suomi-filmiä, värikuvina. Saari on itäisen Suomenlahden parhaiten alkuperäisenä säilynyt saaristolaiskylä. Ranta-aittojen ja sireenikujien ehjässä miljöössä aistii vuosisatojen saaristolaiselämän. Tammion asutushistoria alkaa 1500-luvulta. Nykypäivän Tammio tarjoaa tulijalle heijastuksen vanhasta kukoistuksesta. Saaren sukujen jälkeläisten perheet asuttavat saartaan kesäisin. Saari lumoaa kauneudellaan ja saaren asukkaat ystävällisyydellään. Vanhassa kalamajassa Tammion saaressa sijaitsee saariston elämää esittelevä museo. Saaripirtillä järjestetään taidenäyttelyitä ja ihana kirpputori. Saaren oppaan upeat tarinat nykyelämästä ja historiasta jäävät mieliin palatessa takaisin kaupunkiin.

Kaunissaaren kalastajakylä

Pyhtään Kaunissaaren kalastajakylä edustaa saaristolaiskyliä parhaimmillaan.
Kylä on erittäin vilkas kesällä, jolloin saaren kesäasukkaat saapuvat saarelle ja matkailijat kävelevät kauniilla kujilla. Saaristolaismuseo on ehdottomasti nähtävä. Saaresta löytyy, hiekkaranta, taidegalleria, savustetun kalan ja käsitöiden myyntispisteet sekä kauppa ja ravintola.

Haapasaaren kalastajakylä

Haapasaari kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon. Saarta lähestyttäessä ensimmäisenä näkyy korkeimmalla kohdalla kohoava luotsitorni Puokki. Kylä on asettunut saaren rehevimmälle paikalle Kylälahtea ympäröiville rinteille. Suojaisa sisälahti on tarjonnut veneilijöille ja kalastajille turvallisen luonnonsataman jo satojen vuosien ajan. Saaressa on vanha puukirkko, Suomen pienin itsenäinen osuuskauppa sekä taidenäyttelyitä.

Ulkotammio-Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Ulkotammio on Itäisen Suomenlahden kansallispuiston helmi. Asumaton saari kätkee suojiinsa harvinaisia lintuja ja kasveja. Saaren korkeimmalla kohdalla on lintutorni, josta avautuu upea näkymä kansallispuistoon. Hyvällä säällä näkyy jopa Tytär- ja Suursaari Venäjän puolella. Ulkotammion upea luonto karuine rantakallioineen ja rehevine lehtoineen on vaikuttava. Saaren sotahistoriasta kertovat toisen maailmansodan aikainen, miehistösuojaksi tarkoitettu luola ja museotykit. Metsähallituksen opas vie kiinnostaville luontopolkukierroksille.

Saaressa on grillauspaikat, telttailupaikat ja autiotupa.

Ulkonuokot / Majasaari

Rauhaa ja luontoa rakastaville. Hamina edustan Majasaaren-Nuokkojen ulkoilualue tarjoaa monimuotoisia luontoelämyksiä. Etelän jylhiltä kallioilta näet ulapalle, ja voit nähdä horisontissa jopa Suursaaren silhuetin. Saarista löytyy grillikatos ja luontopolku.

Pyhtään Strukan sulut

Kymijoen Pyhtään haarassa, kirkonkylän ja Suomenlahden puolivälissä, munkkien vanhalla lohenkalastuspaikalla, sijaitsee Strukan sulku. Sulut on rakennuttanut Stockforsin tehdas 1900-luvun alussa. Matkan puolivälissä joen sulkevat tsaarinaikaiset, nykyisin Suomen ainoat, käsikäyttöiset Strukan pato- ja sulkulaitteet. Suojaisa jokiristeily.

Orrengrund

Saari on toiselta puolta kaunista kalliorantaa ja toiselta puolen hiekkaista mäntykangasta. Saarella on itäisen Suomenlahden vilkkain toimiva luotsiasema. Loviisan väylän suulla sijaitsevalle Orrengrundin luotsivartiopaikalle rakennettiin tunnusmajakka jo 1760, joka on 22,6 metriä korkea kivitorni. Aiemmin saarella toimi myös merivartioasema.

Svartholma 

Svartholman merilinnoitus sijaitsee saaressa noin 10 km päässä Loviisasta. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1748 ja keskeiset osat valmistuivat 1750-luvulla. Linnoitus kuului Ruotsille vuoteen 1808 asti, jolloin se antautui venäläisille. 1830-luvulta vuoteen 1847 asti linnoitus toimi vankilana. Krimin sodassa vuonna 1855 englantilaiset tuhosivat sen ja linnoitus raunioitui. Nykyään Svartholman linnoitus on hieno matkailunähtävyys.